Аларми и Алармени Системи

Местоположение на фирмата

СЕРВИЗЪТ НИ ЗА МОНТАЖ се намира в гр.София   https://goo.gl/maps/f7MsZVbZLhcTxH9d6 GPS Координати : 42.713866, 23.305052 Телефони за контакт : Виваком : 0876 11 44 70 А1 : 0888 935 707   Адрес: гр. София, жк.Фондови жилища, ул.Скопие, бл.213А...

Прочети още...

slide

За Фирмата

  Фирма Б&Е - Алармени Системи  е частна компания основана през 1998 г. от братя Иванови .  Фирмата е посветила  дейността си върху охраната и сигурността на Вашите Автомобили,   Домове и...

Прочети още...

 
Увеличават се кражбите на Автомобили заради кризата !
"Трябва ми лапа за пасатор две и пета" ?!
-Ако чуете тази реплика по телефона, най-вероятно ще отговорите с "моля?" или "имате грешка"...
За правоохранителните органи тя е "законен повод за образуване на досъдебно производство", а за крадците на автомобили - "колега" се нуждае от инструмент, по-известен като "меча лапа"...
Когато служителите на столичната полиция чуват тези думи по един от телефоните, който прослушват, те проследяват ползвателя му по клетките чак до района на телевизионната кула, след което мобилният апарат е изключен. На другия ден от бюлетина те ще разберат, че един от дузината откраднати автомобили в България през последното денонощие е "Фолксваген Пасат", модел 2005 г. Бил е паркиран в района на парк-хотел "Москва".

Прякорите Воина, Турчина, Капитана, Катерицата, Принца, Лъвицата, Дабата, Брадата, Патицата, Дебелия, Сапата, Релето, Императора, Президента, Хастара, Ториното, Главата, Гребеца, Драшко влизат в обръщение средно веднъж в годината, когато в различни комбинации са задържани от полицията и скоростно освобождавани, за да излязат отново на улицата. Зад тези разнообразни прякори седи елитът на столичните автокрадци. Някои от тях не са сред живите (Драшко - застрелян преди три години, и Сапата, чийто труп беше изровен при разследването за групата за отвличания "Наглите"); други са за постоянно в ареста по други дела ("наглите" Релето, Патицата, Дебелия, Гребеца; или Иво Ториното - част от групата на Златко Баретата). Но имената на останалите и днес са първото, което минава през главата на криминалистите, когато регистрират кражба на автомобил.

Мутри - коли - застрахователи прим

Противозаконното отнемане на коли в България достига своя пик преди 15 години - през 1994 г., когато на всеки два часа в страната изчезва по един автомобил.

Масовото търсене на сигурност създава пазар: ВИС-2 и СИК бивши охранители, стават застрахователи. Офертата е от тези, на които трудно може да се устои: "От 10 откраднати коли само една е застрахована във ВИС-2" или "От 10 ненамерени коли само две са били застраховани във ВИС-2"...
Новите играчи реално заместват липсващата държава -  след появата на ВИС-2 и СИК кражбите на коли рязко спадат. В едно свое изказване от 1995 г. основателят на СИК Красимир Маринов-Големия Маргин разказва:"Ние имаме много добри връзки на контролно-пропускателните пунктове. Аз съм работил в полицията. Освен това поддържаме много добри контакти с регионалните дирекции. Те ни помагат много, дори по-скоро те издирват... Всеки, който издири откраднат автомобил, получава 1500 германски марки. Независимо каква длъжност изпълнява..."

Примерът е последван и от други - "Аполо Болкан", "Корона инс", ЗК "Левски Спартак", "Зора инс".

Отдел за връзка с автокрадците

Ако всички тези компании бяха истински застрахователи, няма абсолютно никаква логика те да имат каквото и да било влияние в  подземния свят. Освен ако наистина не са свързани с него. През последните 15 години конкубинатът между застрахователи със силово минало и бандите на автокрадците беше обществена тайна. Операцията "Октопод" за първи път даде сили на властта да каже публично това, което винаги е знаела - в някои от компаниите, които застраховат каско, има бригади, които издирват откраднатите автомобили. Те налагат наказания на непослушните крадци и дори организират кражби (като глоба) на автомобили, застраховани в "чужди" компании.

Полицията познава добре тарторите на тези групи и дори работи съвместно с тях (изказването на Красимир Маринов по-горе е валидно и днес) - Марин Магарето, Тони Хамстера, Митко Турчина и Пешо Загорски и Баджо. Те се ползват с авторитет сред крадците (повечето са с дълга кариера в средите) и имат много връзки и контакти и в органите на реда.

Team work

Бригадите към застрахователните компании далеч не са единственият съвместен проект между автокрадци и полиция. В края на миналата година столичната полиция задържа групата за кражби на автомобили, която беше съставена от... 25-годишния автокрадец Хастара, двама полицаи на 4 РПУ и офицер от "Военна полиция". Хастара беше хванат, докато "вдигаше" BMW на Министерството на финансите. Ролята на военния полицай е била да "прослушва" ефира по радиостанцията, а на цивилните - да ескортират откраднатия автомобил. А когато са на работа и патрулират с полицейския автомобил - да оглеждат и набелязват коли за крадене.

"Тази група се занимаваше само с кражбата на автомобили и ги продаваше в суров вид", разказва Димитър Машов, началник на сектора, който се занимава с разследването на кражбите на автомобили в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). "Суров вид" означава, че откраднатият автомобил е с непроменен номера на двигателя и на рамата (уникален идентификационен номер за всеки автомобил), без направен ключ и препрограмирана защита.

Групите се състоят най-често от трима души - един е шофьор, друг се занимава със обезвреждането и запалването, а трети прави "отцепка" - следи дали в района няма полицейски автомобили и прослушва честотите на вътрешното министерство.

Когато се появи нов автомобил на пазара, някои групи наемат или купуват такъв, за да правят сухи тренировки върху него: "Тренират да го отключват и обезвреждат бързо", разказва Димитър Машев. Самите крадци често си помагат един на друг, като си "заемат" инструменти и техника или пък при укриването на автомобилите.

Има специалисти по различните марки и модели - Патицата и Дебелия се занимават с тежкотоварни автомобили, Релето и приживе Сапата - с BMW, и т.н Има дори и специалист по тирове - Иван Брадата от Волуяк, който впечатлявал с шофьорските си умения дългогодишни тираджии.

Димитър Машов от СДВР уточнява, че често има един организатор, който координира действията на останалите. Често той получава поръчката за конкретен автомобил, възлага я на крадците, след това им казва къде да го оставят и впоследствие координира останалите етапи - до излизането на колата на пазара или износа й в чужбина.

Тенденция през последните години е все повече автомобили да се изнасят за Румъния (заради липсата на граничен контрол след приемането на двете страни в ЕС), но "дестинации" като Грузия, Украйна и други бивши съветски републики са все още активни.

Краят на откупа

Буквално допреди няколко години най-разпространената практика сред автокрадците е автомобилите да се крадат за откуп. Крадците набелязват автомобили без автокаско или със застраховка в компания, която няма контакти с престъпния свят. "След като автомобилът изчезне, те намират контакт със собственика му, но най-често самият собственик сам стига до тях в опита си да намери колата" коментира за "Капитал" оперативен работник, занимаващ се с разследването на тези престъпления. Самото връщане на автомобили в София практически беше централизирано, като по данни на МВР основен "връщач" е бил Митко Турчина - той разполагал с информация за практически всеки откраднат автомобил в столицата. "Най-често самите крадци продават бързо автомобила на посредник, който вдига цената и си избива парите от откупа впоследствие" коментира източникът ни и допълва, че дори и собствениците на застраховани коли често предпочитат да платят откуп (5-10% от стойността на автомобила), вместо да чакат за обезщетение, което може да е по-ниско от пазарната стойност на автомобила.

По думите на Димитър Машев от СДВР кражбите за откуп видимо намаляват през последните години. Обективна статистика за това трудно може да се извади, тъй като голяма част от откупите остават нерегистрирани от полицията. Факт е обаче, че в София за периода октомври 2009 - февруари 2010 има 100 автомобила по-малко от същия период предходната година, които са снети от издирване (т.е. собственикът им е оттеглил жалбата си).

Според Димитър Машев причина за това е, че все повече собственици на коли започват да се застраховат. Източници на "Капитал" в МВР коментираха обаче, че самото преговаряне за откуп е рисково, защото се оставят много следи - при кражбата, при телефонни разговори, при предаването на парите, при оставянето на автомобила...

Въпреки това полицията маркира някои любопитни тенденции - кражбата на строителна техника за откуп, както и на товарни автомобили със стоката им. "Имахме случаи, при които се краде само компютърът на строителната техника, а без него тя не може да се използва", разказва Димитър Машев. И действително - много по-лесно е да бъде скрита само една част, отколкото цял багер.

Според Димитър Машев и Мирослав Тончев след началото на финансовата криза все по-често срещано явление са лизинговите измами - организаторът, чрез подставени лица (от малцинствени произход или от бедни села в Северозападна България) създава фирма, като изкуствено поддържа профил на работеща. След което взима няколко автомобила на лизинг, които така и не плаща. Когато компанията предприеме действия по събирането на вземането, автомобилът най-вероятно вече е надлежно регистриран в друга държава.

Оттук сценариите са два - нивото да се запази (България е в дъното на ЕС по брой откраднати автомобили на глава от населението) и кражбите да са предимно бутикови; другият вариант е финансовата криза и увеличаващата се покрай нея битова престъпност да доведат до ръст на противозаконното отнетите коли (в Европа се забелязва цикличност при това престъпление).  Ключова роля и в единия, и в другия случай има държавата.
Последно променен на Петък, 23 Април 2010 12:08